Den fede faste – bogen og mine erfaringer #1 af 2

Billede 17-10-15 14.21.30

Jeg har brug for at slappe af! For mig betyder det afslapning i almindelig forstand, med færre opgaver, men jeg vil også give mit indre system afslapning. Derfor planlægger jeg at faste. Det er ikke første gang jeg faster og jeg glæder mig. Det giver mig virkelig ro i systemet. Denne gang vil jeg afprøve metoden i bogen “Den fede faste”. Har du prøvet at faste? Har du overvejet at faste? Del gerne dine tanker og erfaringer om faste.

I starten af ugen, lavede jeg denne post på min facebookside (kom og vær med her). Som jeg skriver, har jeg fastet før. Det har været f.eks. 10 dages juicefaste. Denne gang vil jeg følge 7 dages programmet i bogen ”den fedt faste” af Martin Bonde Mogensen.

Lidt om bogen “Den fede faste” af Martin Bonde Mogensen

Bogen er bygget op om 4 programmer af forskellig længde – 3, 7, 14 og 24 dage.

Jeg vil være ærlig og fortælle, at jeg primært har skimmet bogen igennem, fordi faste ikke er nyt for mig. Det ser ud til, at bogen indeholder alt hvad du skal bruge, også selvom du ikke har prøvet at faste før. Der er motivation, baggrundsviden om programmer og faste, erfaringer fra både forfatteren og andre, skønhedstips under udrensningen, madplaner, indkøbslister og opskrifter med super smukke billeder.

I onsdags startede jeg på fasten, eller rettere på nedtrapningen. 7 dagsprogrammet indeholder nemlig 3 dages nedtrapning, 1 dags (juice) faste og 3 dages optrapning.

På alle ned- og optrapningsdagene foreskriver bogen, at spise glutenfrit vegansk. Det vil sige, at du praktisk talt kan spise løs af alt fra planteriget, lige med undtagelse af korn der indeholder gluten, sukker, stimulanser, nogle bestemte grøntsager, tørrede krydderier, salt og peber.

Der skal drikkes vand, indtages sunde olier og et par tilskud og dyrkes ½ times motion om dagen. Det er vist de regler der er for op- og nedtrapningsdagene.

På faste dagen/ene må der indtages juice, vand, urtete og forskellige drikke der er opskrifter på i bogen.

Retningslinjerne er selvfølgelig beskrevet mere udførligt i bogen.

Halvvejs – hvordan går det?

Nu er jeg nået til fastedagen.

Kosten på op- og nedtrapningsdagene er ikke så langt fra den kost jeg normalt spiser, så jeg synes det har været nemt, at følge programmet. Jeg har skullet fjerne kød, krydderier, salt, peber, sukker, nogle bestemte grøntsager, kakao og chokolade. Kakao og chokolade står hverken på plus eller minuslisten, men jeg tænker, desværre, ikke det er godt for udrensningen 😉

Jeg har bagt havreknækbrød efter bogens opskrift. De er gode, og jeg har fået lov til at dele opskriften med dig (er nederst i dette indlæg). Knækbrødene har jeg både spist med avokado, og brugt som snaks, dyppet i kold hokkaido suppe.

Jeg har mærket en lethed i fordøjelsen, her de 3 første dage. Det har jeg oplevet før, når jeg holder mig fra animalske madvarer. Kan sagtens mærke at den mad jeg spiser er letfordøjelig, som bogen også skriver.

Desuden renser jeg ud. Det ses tydeligt, når jeg har var været på toilettet (sorry, hvis det er for billedeligt).

Måske kunne jeg have været bedre til, at drikke vand. Jeg har heller været punktlig med, at spise de tilskud der er foreskrevet. Det vil jeg rette op på i den sidste del af fasten.

Her er et eksempel på, hvad jeg har spist på en dag:

Dagen starter med vand og friskpresset citronsaft

Morgenmad – chiagrød med rosiner og frisk frugt (opskrift her)

Frokost – smoothie af mandelmælk (opskrift her), hybenskaller, blåbær, banan, jordbær, spinat, hampeprotein

Eftermiddagssnack – solsikkekerner med rosiner

Aftensmad – Hokkaidosuppe (opskrift længer nede i dette indlæg)

I dag er så faste dagen. Dagen er startet med vand og citron. Derudover har jeg drukket vand fra kogte grøntsager. Senere er der friskpresset juice på programmet.

Jeg kan godt mærke, at jeg har lyst til at spise noget, f.eks. når jeg kigger i køleskabet, men jeg føler mig ikke sulten. Jeg ved også fra tidligere, at sult er noget der kommer og går under en faste.

På et tidspunkt efter jeg har afsluttet fasten, vil jeg skrive et indlæg om de sidste dage og om fasten over all.

Her kommer opskrifterne som lovet…

Hokkaidosuppe til ned- og optrapning

1 rødløg, i tern

½ hokkaido, kærner fjernet og skåret i tern

Vand

Morga bouillon

Kokosolie til stegning

Steg løgtern klare i kokosolie. Tilsæt hokkaido. Hæld vand over, så det lige dækker. Kom lidt bouillon i. Kog til græskartern er møre, ca. 15-20 minutter. Blend suppen til den er helt glat og cremet. Smag evt. til med mere bouillon og blend igen.

Havreknækbrød (til 3 plader)

5 dl havregryn (jeg bruger glutenfri)

7 ½ dl vand

½ dl olivenolie

2 dl græskarkerner

2 dl solsikkekerner

1 dl hørfrø

Kog havregrød af havregryn og vand. Grøden skal være temmelig stiv. Lad den køle af og bland olie, kerner og frø i. Del dejen i 3 dele og læg hver på en bageplade med bagepapir. Læg et stykke bagepapir oven på, så du ikke bliver klistret til, og glat knækbrødsdejen helt flad og tynd ved at trykke og fordele med hænderne gennem bagepapiret Knækbrødene skal være 3-5 cm tykke. Fjern det øverste bagepapir.

Bag knækbrødene ved 180 grader varmluft i 10 minutter. Tag dem ud af ovnen og marker med en kniv, hvor store knækbrødene skal være. Bag knækbrødene videre i ca. 15 minutter, eller til du kan se, at alt fugten fra dejen er fordampet og knækbrødene er tørre. Der kan være stor forskel fra ovn til ovn.

Når knækbrødene er kølet af, kan du knække dem der, hvor du markerede med kniven.

Mine noter til knækbrødene: Jeg brugte kagerulle til at rulle dejen ud mellem de 2 stykker bagepapir og markerede størrelsen inden brødene kom i ovnen. Dejen er så tyk at det fint kan lade sig gøre.

Da de yderste knækbrød var tørre og sprøde, var det ikke alle i midten der var, så jeg brækkede knækbrødene fra hinanden og bagte dem, der ikke var hel sprøde, lidt mere. Hvis du ikke faster tror jeg, at du med fordel, kan tilsætte lidt salt til dejen.

Det var det for denne omgang. Nu vil jeg ud til min juicer og lave noget lækkert juice.

Há en skøn dag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.